Bolognese

Bolognese on koirana hurmaava perheenjäsen. Itse ihastuin ensin rotumääritelmässä bolognesen luonteeseen, joka on tasainen, jopa vakava mutta kuitenkin niin ystävällinen ja lempeä sekä paremmin tutustuttaessa varsin huumorintajuinen ja hassutteleva. Bolognese on hyvin uskollinen, rakastava ja riippuvainen omistajastaan, se lukee ihmisten mielialoja ja on melkeinpä empatiaa tunteva koira. Bolognese on aina valmis mukaan reissuun, oli se sitten automatka tai kävelylenkki, agility tai koiranäyttely, toisaalta sateisena päivänä on ihanaa lepäillä oman ihmisen sylissä ja käydä vain ulko-ovelta haistelemassa ilmanalaa. Bolognesen sanotaan huonosti kestävän äänen korottamista, mikä varmaan onkin totta, sillä se älykkäänä koirana todella uskoo puhetta aistien siitä eri vivahteita, niinpä bologneselle ei voi millään edes suuttua.Bolognesen rotumääritelmä    (Bolognese ry)


N:o 196 Bolognese (Bolognese)

Alkuperämaa: Italia

(Hyväksytty: FCI 2.12.1992, käännös SKL-FKK 26.5.1997)

Käyttötarkoitus: Seurakoira.


Lyhyt historiaosuus: Bolognesen ja maltankoiran alkuperä sekoitetaan usein keskenään, sillä kummankin kaukaiset esi-isät ovat pieniä koiria, joita Aristoteles (384 – 322 eKr.) kutsui latinalaisella nimellä ”canes melitenses”. Bologneset tunnettiin jo roomalaisajalla, jolloin valtaapitävät saattoivat antaa niitä arvostettuina lahjoina. Cosimo de Medici (1389 – 1464) lahjoitti jopa kahdeksan yksilöä Brysseliin belgialaisille aatelismiehille. Espanjan kuningas Filip II, joka hallitsi vuosina 1556 – 1598, sai Esten herttualta lahjaksi kaksi koiraa ja kiitti lahjoittajaa toteamalla kirjeessään, että ”nämä kaksi pientä koiraa ovat kuninkaallisimmat lahjat, jotka hallitsija voi saada”. Tizian, Pierre Breughel ja Goya ovat kuvanneet bologneseja maalauksissaan.


Yleisvaikutelma: Pienikokoinen ja tiivis koira, jolla on puhtaanvalkoinen, pitkä ja pörröinen karvapeite.


Tärkeitä mittasuhteita: Neliömäinen; rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus.


Käyttäytyminen / Luonne: Hyvin rauhallinen eikä erityisen vilkas. Ujostelematon, mukautuvainen sekä erittäin kiintynyt isäntäväkeensä ja tämän ystäväpiiriin.


Pää: Keskipitkä, pituudeltaan noin 1/3 säkäkorkeudesta. Kallon leveys on kulmakaarien kohdalta mitattuna sama kuin pituus.

Kallo-osa: Ylhäältä katsottuna hieman soikea (munanmuotoinen), yläosasta melko litteä ja sivuilta melko kaartunut. Otsaluut ovat selvästi havaittavissa. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset. Vähäinen otsauurre ja niskakyhmy. Kallo on hieman kuonoa pitempi.

Otsapenger: Melko selvä.

Kirsu: Suoraan kuononselän jatkeena, kookas ja väriltään musta. Sivulta katsottuna kirsun etureuna on pystysuora.

Kuono-osa: Pituudeltaan noin 2/5 koko pään pituudesta. Kuononselkä on suora ja kuonon sivut yhdensuuntaiset, joten kuonon etuosa on lähes neliömäinen. Kuonon tyvi on hyvin meislautunut.

Huulet: Ylähuulet eivät ole kovin syvät, eivätkä ne saa peittää alahuulia. Kuonon alalinja muodostuu alaleuan linjasta.

Leuat / Hampaat / PURENTA: Leuat ovat normaalisti kehittyneet ja täydellisesti toisiinsa sopivat. Hampaat ovat valkoiset, tasaisesti sijoittuneet, vahvat ja täysilukuiset. Leikkaava purenta, tasapurenta hyväksytään.

Silmät: Lähes suoraan eteenpäin suuntautuneet, avonaiset ja keskikokoa suuremmat. Silmäaukko on pyöreä. Silmät eivät ole ulkonevat eikä silmänvalkuainen näy. Silmäluomien reunat ovat mustat ja silmäterät tumman okran väriset.

Korvat: Korkealle kiinnittyneet, pitkät ja riippuvat. Tyvestään korvat ovat melko jäykät ja kallosta koholla antaen vaikutelman todellista leveämmästä päästä.


Kaula: Kuiva ja saman pituinen kuin pää.


Runko: Koska bolognese on neliömäinen koira, rungon pituus mitattuna olkanivelestä istuinluun kärkeen on sama kuin säkäkorkeus.

Ylälinja: Selkälinja ja hieman kaareva lanneosa sulautuvat pehmeästi lantiolinjaan.

Säkä: Tuskin erottuva.

Lantio: Vain hieman viisto ja hyvin leveä.

Rintakehä: Tilava, ulottuu kyynärpäiden tasolle ja on syvyydeltään lähes puolet säkäkorkeudesta; kylkiluut ovat kaarevat. Rintalastan kärki ei ole kovin selvästi havaittavissa.

Alalinja ja vatsa: Vatsalinja myötäilee rintalastaa ja kohoaa sitten vain hieman kupeita kohti.


Häntä: Kiinnittynyt lantiolinjan jatkeeksi ja selän päälle kaartunut.


Raajat

Eturaajat

Yleisvaikutelma: Täysin suorat ja yhdensuuntaiset.

Lavat: Pituudeltaan 1/4 säkäkorkeudesta, vapaasti liikkuvat ja viistot.

Olkavarret: Tiiviisti rungonmyötäiset ja lähes yhtä pitkät kuin lavat, mutta eivät yhtä viistot.

Kyynärpäät: Rungonmyötäiset.

Kyynärvarret: Yhtä pitkät kuin olkavarret ja täysin pystysuorat.

Ranteet ja välikämmenet: Edestä katsottuna jatkavat kyynärvarren pystysuoraa linjaa; sivulta katsottuna välikämmenet ovat hieman viistot.

Käpälät: Muodoltaan soikeat; päkiät ovat joustavat ja väriltään tummat; kynnet ovat erittäin kovat ja väriltään mustat.


Takaraajat

Yleisvaikutelma: Takaa katsottuna istuinluun kärjestä maahan pystysuorat ja yhdensuuntaiset.

Reidet: Pituudeltaan 1/3 säkäkorkeudesta ja viistot.

Sääret: Reisiä pitemmät.

Kintereet: Kinnerkulma ei ole kovin voimakas.

Välijalat: Pituudeltaan hieman alle kolmannes säkäkorkeudesta.

Käpälät: Kuten etukäpälät, mutta eivät yhtä soikeat.


Liikkeet: Vapaat ja tarmokkaat. Pään asento on ylväs ja arvokas.


Nahka: Tiiviisti pinnanmyötäinen kaikkialla rungossa. Näkyvät limakalvot ja vilkkuluomet ovat ehdottomasti mustat.


Karvapeite

Karva: Bolognese on kauttaaltaan eli päästä hännänpäähän ja selästä käpäliin pitkäkarvainen. Karva on lyhyempää kuonossa. Se on pöyheää ja kiehkuraista, ei siis litteää eikä se saa muodostaa hapsuja.

Väri: Kauttaaltaan puhtaan valkoinen ilman muun sävyisiä läikkiä.


Koko ja paino

Säkäkorkeus: Urokset 27 – 30 cm, nartut 25 – 28 cm.

Paino: 2,5 – 4 kg.


Virheet: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen (koskee myös karsastusta).

Vakavat virheet: Selvästi erisuuntaiset tai yhtenevät kallon ja kuonon ylälinjat; kupera kuononselkä. Yläpurenta, mikäli se muuttaa kuonon ulkonäköä. Uroksilla säkäkorkeus alle 25 cm tai yli 33 cm sekä nartuilla alle 22 cm ja yli 32 cm.

Hylkäävät virheet: Alapurenta. Pigmentin puute kirsussa, muun värinen kuin musta kirsu. Molemminpuolinen pigmentinpuute silmäluomissa. Herasilmä. Hännättömyys, luonnostaan lyhyt tai lyhennetty häntä. Muu kuin valkoinen väri; läiskikkyys tai täplikkyys.


HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

Vaikka Bolognese on ikivanha ylhäisön koirarotu on se nykyään harvinainen maailmalla. Bolognese edustaa italialaista bichonia, jonka juuret juontavat jo muinaisiin foinikialaisiin. Vanhoilla kaupankäyntireiteillä nämä "pienet valkoiset" matkustivat kallisarvoisena lastina merenkulkijoiden matkassa, ollen arvoltaan jopa painonsa verran kultaa. 1200-luvulla merten kauppamiehet toivat valkoisia koiria myös Italiaan, jossa koirien pieni koko hurmasi aateliston. Niistä tuli pian ylhäistä syntyperää olevien naisten muotiasuste, ja ne olivatkin hemmoteltuja, parfymoituja sekä puuteroituja seurakoiria.Bologneset ovat olleet myös arvostettuja lahjoja Euroopan kuninkaallisten keskuudessa, ja sitä on paljon kuvattu taiteessa. Kuuluisia bolognesen omistajia ovat olleet mm.Madame de Pompadour, Venäjän Katariina Suuri sekä Itävallan Maria Teresia. Ensimmäinen  Bolognesen rotumääritelmä kirjoitettiin Italiassa 1929, josta se on myöhemmin muotoutunut nykyisekseen.

Bolognesen rotujärjestö Suomessa on Bolognese ry.